A tanúsítványhoz kapcsolódó jogi szabályozás

Tanúsítási jogszabály az uniós energiapolitika részeként

Az energetikai tanúsítvány egy olyan minősítési dokumentum, amely az ingatlan energiafogyasztásáról tájékoztat. Az európai tagországok kötelezettséget vállaltak a lakossági energiafelhasználás jelentős csökkentésére az elkövetkező 10 év során. Ennek eleme, hogy kötelező energetikai kiértékelést végeztetni minden ingatlanra, ha azt eladják vagy bérbeadják.

A jogszabály teljes terjedelmében itt tekinthető meg: 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet

Érvényességi ideje

A dokumentum 10 évig érvényes, amennyiben nem változtatnak a benne foglalt műszaki elemeken (pl. nyílászárók, szigetelés, fűtési rendszer).

 A tanúsítvány tartalma

A tanúsítvány tartalmazza a minősítési osztályt, az alátámasztó kalkulációkat, valamint energia-megtakarításra irányuló felújítási, korszerűsítési munkákhoz kapcsolódó javaslatot. Az összefoglaló előlapon olvashatók az ingatlan azonosító adatai (cím és helyrajzi szám), a megbízó adatai, és az elkészítő mérnök adatai.

Javaslati rész

A tanúsító a vonatkozó rendelet értelmében javaslatot tesz a korszerűsítésre vonatkozóan, amely természetesen nem jár semmiféle megvalósítási kötelezettséggel. A tanúsítónak az épület rendeltetését, műszaki állapotát figyelembe vevő költséghatékony megoldást kell javasolnia, ami reális keretek között megvalósítható.

Ki jogosult a kiállítására?

Az energetikai tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében szereplő energetikai tanúsítók végezhetik. A 244/2006. (XII. 5.) szakmagyakorlásról szóló kormányrendelet pontosítja az előírásokat.

Tanúsítás használatbavételi engedélyhez

Új építésű ingatlanoknál a tanúsítvány (lakás zöldkártya) elkészíttetéséről az építtető gondoskodik legkésőbb a használatbavételi engedély (bejelentés) megadását (tudomásul vételét) követő 90. napig. A tanúsítást ebben az esetben a kivitelezési/engedélyezési tervek és a felelős műszaki vezetői nyilatkozat rendelkezése állása esetén, helyszíni szemle nélkül lehet elvégezni.

Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell

Ingatlan adásvételi szerződésének tartalmaznia kell az alábbiakat:

Minden jog fenntartva © 2014-2021 www.tanusitvany-salgotarjan.hu